28. joulukuuta 2013

Kelpien aksapäivä 2013

Oltiin taas Salossa jo perinteeksi muodostuneessa Kelmin ja Nallikallion toko- ja aksapäivässä. Ja taas kerran oli ihan huippukivaa ja hyvät treenit! :) Tokoa koulutti Hutin kasvattaja Kaisa Hilska ja agilityä koulutti Janne Karstunen.

Me aloitettiin tokolla. Otin aiheeksi liikkeiden välit kokeessa. Tämä nousi taas suurimmaksi ongelmaksi meillä edellisessä kokeessa, joten tätä on nyt ruvettava ehdottomasti treenaamaan enemmän. Olen jo kokeen jälkeen tehnyt muutamia treenejä, mutta en ole löytänyt niihin oikein järkevää logiikkaa, joten tässä oli hyvä treenin aihe koulutukseen.

Ensin tehtiin liikkuroituna muutama liikkeenväli, jotta Kaisakin näkisi mistä on kyse. Kaksi ekaa siirtymää Huti teki tosi hyvin, mutta kun meidän piti siirtyä kentän poikki merkille, niin ongelma tuli jo selvästi esiin. Kaisa neuvoi vahvistamaan kontaktia todella paljon. Ei siis pelkästään treeneissä vaan myös arkielämässä. Hutille pitäisi saada luotua mielikuva, että aina kannattaa kulkea iloisesti ohjaajan vierellä kun siitä saa niin paljon namia. Treeneissä pitää muistaa myös keskeyttää homma kun koira alkaa himmailla ja katoaa johonkin. Matkaa ei saa jatkaa, jos ei tee kunnolla!! Lisäksi pitäisi opettaa joku vihjesana noihin "epämääräisiin liikkellelähtöihin". Huti on varmaan epävarma myös siksi kun en anna sille mitään käskyä, niin se ei tiedä, että pitääkö sen seurata vai oilisiko pitänyt jäädä paikoilleen. Tehtiin vielä treeni, joka sisälsi käskytettyjä liikkeiden välejä ja Kaisa naksautti aina kun oli hyvä ja mä palkkasin namilla. Huti vastasi treeniin hyvin ja mä sain nyt päähäni ehkä ihan hyvän idean tästä hommasta.

Liikkeiden välejä treenatessamme teimme myös osia jostain liikkeistä ja esiin tuli yksi hyvä treenin aihe. Meidän piti tehdä suora luoksetulo lyhyeltä matkalta. Huti ei ymmärtänyt yhtään mistä oli kyse enkä meinannut saada sitä millään liikkeelle. Se vain nyki paikallaan eikä lähtenyt minnekään. Yritettiin tehdä monta kertaa uudestaan, mutta Huti ei vaan tajunnut :D Tätä pitää kyllä treenata! Mä keskityn luoksetulotreeneissä aina vaan vauhtiin ja siihen stoppiin enkä treenaa muita osia oikeastaan ollenkaan. Saati sitten että varioisin liikettä mitenkään. Vissiin pitäis :D

Toisella kierroksella tehtiin metallinpitoharjoituksia. Ongelmana on, että Huti kyllä nostaa ja pitää kapulaa niin kauan kun se saa pitää päänsä alhaalla, mutta pää ylhäällä se ei pysty ottamaan kapulasta kiinni. Olen joskus yrittänyt tätä vahvistaa, mutta toistojen myötä ongelma vain pahenee. Kaisa neuvoi tekemään pitotreenejä puukapulalla ja vaihtamaan vaivihkaa puun metalliseen ja taas takaisin puuhun. Ideana on saada koira tajuamaan, että metalli ja puukapula on ihan sama asia ja niitä pidetään ihan samalla lailla. Eikä tällä lailla treenatessa tule ongelmaksi epäonnistumiset ja ikävä mieliala kun metallikapulaa ei tarvitse ottaa suuhun peräkkäisillä kerroilla vaan väliin tulee se kiva puukapula. Kokeiltiin tätä käytännössä ja se tuntui toimivan hyvin.

Tokon jälkeen vuorossa oli aksaa. Rata oli melkoisen vaikea, koska siinä oli kohtia jotka vaativat koiralta osaamista eikä varmistelemaan päässyt. Meidän ongelmat tulivatkin hyvin esiin tuolla radalla. Huti ei osaa riittävän hyvin ja itsenäisesti mm. takaakiertoja, välistävetoja, eteenmenoa ja keppejä. Huti ei kylläkään kertaakaan tullut kepeiltä pois, mutta mä en onnistunut kertaakaan ohjaamaan sitä oikein seuraavalle esteelle, koska en pystynyt sen vertaa irroittamaan katsetta koirasta, että olisin voinut nähdä missä se seuraava este on. Näitä täytyy siis treenata.

Jotain onnistumisakin saatiin aikaan :) Meidän toinen suuri ongelma kun on se, että mä en uskalla ohjata Hutia kunnolla. Heti kun on joku sanomassa mitä pitää tehdä ja kannustaa ohjaamaan kunnolla, niin Huti alkaa toimia :)

Huti oli tosi kivan tuntuinen treeneissä vaikka olikin vaikeita kohtia ja tuli epäonnistumisia ja jouduttiin hinkkaamaan samoja asioita monta kertaa. Kouluttajalta saatiin lopulta kommentiksi, että kyllä teistä ihan hyviä tulee kun treenaatte vaan :)

Oli ihan supekiva päivä kun oli hyviä kouluttajia, hyvät treenit ja paljon paljon ihania kelpietä ja ihania kelpieihmisiä <3

Seuraavana aamuna ei sitten ollutkaan enää niin kivaa, kun heräsin siihen, että Huti yskii :( Seurailin tilannetta muutaman tunnin ja yskiminen vaan jatkui. Hetken päästä sain kuulla, että myös treenikaverin koira yskii, joten kyseessä on hyvin todennäköisesti kennelyskä. Tosi mahtavaa! Just kun olin saanut paikan tokokokeeseen ja ilmoittanut Hutin meidän seuran omiin agilitykisoihin. Eipä siinä auttanut muu kuin perua ne ja jäädä pois illan tokotreeneistä. Nyt ollaan sitten treenitauolla ainakin koko tammikuu :(((

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti